0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

JAUTĀJUMI UN ATBILDESJa audzina mazuli, cik saistoši ir iepriekš parakstītie darba kārtības noteikumi, kas paredz darbu nakts maiņā?

Ja audzina mazuli, cik saistoši ir iepriekš parakstītie darba kārtības noteikumi, kas paredz darbu nakts maiņā?

Jautājums.  Darba likuma  138.panta 7.daļa paredz darbiniekiem, kuriem ir bērni līdz 3 gadu vecumam, lūgt piekrišanu strādāt nakts maiņās. 1) Vai ir pietiekami, ja darbinieks ir parakstījis darba kārtības noteikumus, kuros attiecīgajam amatam ir atrunāta nakts maiņa, pieņemšanas brīdī? 2) Ja bērns piedzimst nodarbinātības laikā - vai šādā gadījumā ir jāslēdz papildus vienošanās pie līguma? Vai tomēr ir spēkā darbinieka parakstītie darba kārtības noteikumi pieņemšanas brīdī? Atbildi sagatavoja zvērinātu advokātu biroja „SORAINEN” juriste Lāsma Rugāte. Kā to norādījis jautājuma uzdevējs, likumdevējs ir noteicis, ka nodarbināt darbinieku, kam ir bērns līdz triju gadu vecumam, nakts laikā bez darbinieka piekrišanas nav atļauts…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Jautājums.  Darba likuma  138.panta 7.daļa paredz darbiniekiem, kuriem ir bērni līdz 3 gadu vecumam, lūgt piekrišanu strādāt nakts maiņās. 1) Vai ir pietiekami, ja darbinieks ir parakstījis darba kārtības noteikumus, kuros attiecīgajam amatam ir atrunāta nakts maiņa, pieņemšanas brīdī? 2) Ja bērns piedzimst nodarbinātības laikā - vai šādā gadījumā ir jāslēdz papildus vienošanās pie līguma? Vai tomēr ir spēkā darbinieka parakstītie darba kārtības noteikumi pieņemšanas brīdī? Atbildi sagatavoja zvērinātu advokātu biroja „SORAINEN” juriste Lāsma Rugāte. Kā to norādījis jautājuma uzdevējs, likumdevējs ir noteicis, ka nodarbināt darbinieku, kam ir bērns līdz triju gadu vecumam, nakts laikā bez darbinieka piekrišanas nav atļauts (Darba likuma 138.panta septītā daļa). Apstākli, ka darbinieks, stājoties darbā, ir parakstījis darba kārtības noteikumus, kuros attiecīgajam amatam atrunāta nakts maiņa, nevar interpretēt kā darbinieka piekrišanu tikt nodarbinātam nakts laikā gadījumā, ja nākotnē viņam piedzims bērns. Turklāt darbinieks ar savu parakstu var apliecināt tikai to, ka viņš ir iepazinies ar darba kārtības noteikumiem. Darba kārtības noteikumi ir darba devēja vienpusēji pieņemts dokuments, kura noteikumi darbiniekam ir saistoši neatkarīgi no tā, vai viņš tiem piekrīt vai nepiekrīt. Savukārt tādas darba kārtības noteikumu normas, kas, pretēji normatīvajiem aktiem, pasliktina darbinieka tiesisko stāvokli, nav spēkā. Līdz ar to, lai darbinieku, kuram ir bērns līdz triju gadu vecumam, varētu nodarbināt nakts laikā, nepieciešams saņemt šī darbinieka atsevišķu piekrišanu. Turklāt šādu piekrišanu darbinieks var sniegt tikai pēc bērna piedzimšanas. Likums nenosaka, kādā veidā būtu jānoformē darbinieka piekrišana nodarbināšanai nakts laikā. Tomēr ieteicams ir šādu piekrišanu vienmēr noformēt rakstveidā, lai pēc tam nerastos domstarpības par piekrišanas esamību. Piemēram, tā varētu tikt noformēta kā darbinieka un darba devēja vienošanās un pievienota darba līgumam kā pielikums.