0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

NODOKĻILTA aicina samazināt PVN ēdināšanas pakalpojumiem

LTA aicina samazināt PVN ēdināšanas pakalpojumiem

Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) Nozīmīgo tirgotāju savienība aicina samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi arī ēdināšanas pakalpojumiem. Tāds secinājums radies, apspriežot jauno lēmumu par samazināto PVN likmi no 21% līdz 5% attiecībā uz Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem. Uzņēmēji uzskata, ka arī ēdināšanas apkalpojumiem jāsamazina PVN (izņemot alkoholu). Tas ļautu iedzīvotājiem pilnvērtīgi izmantot ēdināšanas pakalpojumus ikdienā un vienlaikus palīdzētu palielināt darbaspēka un sociālo iemaksu apjomu budžetā. Pagaidām, nosakot PVN samazināšanu tikai Latvijai raksturīgajiem augļiem, ogām, dārzeņiem, ēdināšanas sektorā uzņēmēji tiek nostādīti ļoti neizdevīgā situācijā. Ja ēdienu gatavošanai nepieciešamajam iepirkumam PVN tiks…


Lai turpinātu lasīt šo rakstu,
nepieciešams iegādāties abonementu

12 € / mēnesī *

Pirmās 30 dienas tikai par 1€

ABONĒT

* Atjaunojas automātiski, vari pārtraukt jebkurā brīdī!

 Jau ir BilancePLZ abonements?
Pieslēdzies

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Ēdināšana
Foto: I. Kubliņš, Plz.lv

Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) Nozīmīgo tirgotāju savienība aicina samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi arī ēdināšanas pakalpojumiem. Tāds secinājums radies, apspriežot jauno lēmumu par samazināto PVN likmi no 21% līdz 5% attiecībā uz Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem.

Uzņēmēji uzskata, ka arī ēdināšanas apkalpojumiem jāsamazina PVN (izņemot alkoholu). Tas ļautu iedzīvotājiem pilnvērtīgi izmantot ēdināšanas pakalpojumus ikdienā un vienlaikus palīdzētu palielināt darbaspēka un sociālo iemaksu apjomu budžetā. Pagaidām, nosakot PVN samazināšanu tikai Latvijai raksturīgajiem augļiem, ogām, dārzeņiem, ēdināšanas sektorā uzņēmēji tiek nostādīti ļoti neizdevīgā situācijā. Ja ēdienu gatavošanai nepieciešamajam iepirkumam PVN tiks samazināts, bet, pārdodot tālāk patērētājam ēdināšanas iestādē PVN ir paaugstinātā līmenī, uzņēmējam starpība būs jāpiemaksā no savas kabatas. Piemēram, iepērkot kartupeļus, uzņēmējs maksās 5% PVN, bet, sagatavojot tos ēdienā, nākas jau piemērot 21% PVN, kas jāsamaksā valstij. Ja PVN būtu vienādi, tad šī starpība nerastos. Uzņēmēji, kas strādā ēdināšanas jomā, uzskata, ka šī shēma, kad uzņēmējs spiests segt starpību, var ietekmēt izvēli produktu iepirkumiem. Ja turpmāk tiek “norakstīti” vien 5%, bet tālāk jānorēķinās pēc paaugstinātas likmes, uzņēmējam tiek samazināta iespēja piedāvāt izdevīgāku cenu gatavajam ēdienam, klāt jārēķina starpība. Ieviešot šo shēmu Latvijas uzņēmēji var pat iepirkt mazāk vietējo produkciju, bet vairāk eksotiskos augļus un ogas, kam piemērots 21% PVN. Tādā veidā ar PVN starpību tiek stimulēta eksporta produkcija. No tā cietīs restorānu bizness un arī vietējie ražotāji, ja tiešām šāda situācija izveidosies. Tādēļ būtu jāpiemēro samazināta PVN likme arī ēdināšanas sektorā. To uzsver ļoti daudzi uzņēmēji, kuri darbojas šajā jomā.

“Mūsdienās cilvēkam ir intensīva dzīve, un saspringtajā ikdienas ritmā arvien mazāk atliek laika ēdiena gatavošanai. Tāpēc gan darbdienās, gan brīvdienās ir arvien lielāks pieprasījums pēc ēdināšanas pakalpojumiem. Savukārt lielais PVN ēdināšanai padara ikdienas maltīti relatīvi dārgu un lielākā daļa Latvijas strādājošo nevar katru dienu atļauties paēst ēdnīcā, kafejnīcā vai citā ēdināšanas iestādē. Tāpēc uzskatu par pareizu valdības rīcību samazināt PVN ne tikai Latvijai raksturīgajiem augļiem un dārzeņiem, pārtikai, kas tiek tirgota veikalā, bet arī ēdināšanas pakalpojumiem,” uzsver LTA prezidents Henriks Danusēvičs.