0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

E-ŽURNĀLS BILANCEBILANCES SATURSBILANCES februāra numurā lasiet

BILANCES februāra numurā lasiet

IEVADKOMENTĀRS

Maija Grebenko: Kārtējais jaunais gads.
Diemžēl jau otro gadu neredzam cits citu klātienē. Katrā ziņā arī tiem, kuri nepiedalījās videokonferencē, informācija sniegta šajā numurā mūsu žurnālista Ikara Kubliņa atreferējumā. Neskatoties uz grūtībām, Latvijas ekonomikas nākotne izskatās pietiekami cerīga. Ceru, ka mūsu lektoru sniegtā informācija noderēs darbā, turklāt tai var uzticēties, jo to snieguši atzīti profesionāļi savā jomā. 

NUMURA INTERVIJA

Ikars Kubliņš intervē Finanšu ministrijas valsts sekretāres vietnieku nodokļu, muitas un grāmatvedības jautājumos Ilmāru Šņucinu: Nodokļu politikas atbildes ekonomikas izaicinājumiem.
Kopumā situācija ekonomikā uzelpot vēl neļauj, jo līdzšinējiem ar Covid-19 pandēmiju saistītajiem izaicinājumiem klāt nākuši jauni, kas saistīti ar inflāciju un ģeopolitisko spriedzi. “Šobrīd galvenie Latvijas ekonomiku ietekmējošie procesi ir globāla, nevis lokāla mēroga procesi.

NODOKĻI

Linda Puriņa: Izmaiņas gada ienākumu deklarācijā.
Gada ienākumu deklarācija, kuras aizpildīšanas kārtība noteikta MK 30.10.2018. noteikumos Nr. 662, piedzīvojusi izmaiņas – paredzēta kārtība, kādā to jāaizpilda profesionāliem sportistiem, saņemot algotā darba ienākumu no profesionālā sporta, saimnieciskās darbības veicējiem, saņemot samaksu par intelektuālo īpašumu, remigrējušiem diasporas locekļiem, piemērojot ārvalstu pensionāra neapliekamo minimumu.

Inese Helmane: Patentmaksātājiem jāizvēlas cits saimnieciskās darbības nodokļu režīms.
No 2022. gada vairs nevar maksāt patentmaksu no saimnieciskās darbības. Patentmaksas iespēja ir saglabāta tikai dažām nodokļu maksātāju grupām. Turpmāk saimnieciskās darbības veicējiem ir jāizvēlas kāds no citiem nodokļu maksāšanas režīmiem.

GRĀMATVEDĪBA

Inese Helmane: Kas jādara, lai saņemtu ārpakalpojuma grāmatveža licenci.
Grāmatvedības likumā, kas stājās spēkā 2022. gada 1. janvārī, ir noteikts pārejas periods, līdz kuram ārpakalpojuma grāmatvežiem ir jāsaņem licence. Tiesības sniegt grāmatvedības pakalpojumus bez licences saglabājas līdz 2023. gada 1. jūlijam.

Aivars Droiskis: Krājumu uzskaite grāmatvedībā.
Apskatītas praksē visbiežāk sastopamo krājumu (izejvielas, pamatmateriāli un palīgmateriāli; gatavie ražojumi un preces pārdošanai) uzskaites metodes un atsevišķu nozaru uzņēmumu specifiku krājumu uzskaitē grāmatvedībā – tirdzniecībā, celtniecībā, sabiedriskajā ēdināšanā, ārstniecības iestādē. Līdzīgi jārīkojas arī citu nozaru uzņēmumos. Visos gadījumos krājumu uzskaites un to izlietojuma kārtība jāiekļauj uzņēmuma grāmatvedības politikā.

Ilvija Ozoliņa: Mazvērtīgs vai mazas vērtības inventārs?
Problēma, kāpēc grāmatvežiem jautājums par mazvērtīgo inventāru dažkārt sagādā galvassāpes, ir tā, ka neviens normatīvais akts nerunā par tādu terminu kā “mazvērtīgais inventārs”

FINANSES

Laila Kelmere: Aktualitātes budžeta iestādēm gada pārskata sagatavošanā.
MK noteikumos Nr. 344 «Gada pārskata sagatavošanas kārtība» iepriekšējā gadā
bija grozījumi divas reizes. Ar tiem iestrādātās un precizētās normas bija jāpiemēro jau
no 2021. gada. Ar minētajiem grozījumiem ieviestas vairākas labas lietas, kas nedaudz
samazinās darba apjomu, sagatavojot 2021. gada pārskatu.

ATBILDES UZ JAUTĀJUMIEM

Maija Grebenko: Nodokļi, ja autors ir pensionārs. Ja valdes loceklis ir gan darba ņēmējs, gan dalībnieks. Nemateriālo līdzekļu norakstīšana. Vidējā izpeļņa pēc atstādināšanas no darba. 
Ilvija Ozoliņa: Par «vecā» debitora norakstīšanu.

Diemžēl atbildes uz lasītāju jautājumiem ne vienmēr ir atrodamas vienuviet kādā normatīvajā aktā. Grāmatvežiem bez attiecīgas pieredzes dažreiz ir grūti pieņemt lēmumu jautājumā, ar kuru viņš vēl nebija sastapies. Īpaši tas izpaužas brīžos, kad notiek kārtējā nodokļu reforma un problēmas atrisināšana saistīta ar grozījumiem dažādos normatīvajos aktos.

NODERĪGI

Maija Grebenko: Grozīti MK noteikumi Nr. 827 «Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli».
Ar grozījumiem noteikumos Nr. 827 ir svītrotas vairākas normas, savukārt tie ir
papildināti ar jaunām normām un daži punkti izteikti citādā (aktualizētā) redakcijā. Lielākā grozījumu daļa stājas spēkā 2022. gada 1. janvārī.

BILANCES KONFERENCE 2022

Ikars Kubliņš atskatās uz Bilances konferenci «Aktuālākās uzskaites un finanšu pārvaldības problēmas un to risinājumi»: Lielās reformas aiz muguras, laiks slīpēt nianses.
Kā ik gadu žurnāla Bilance konferencē, kas video tiešraides formātā notika 13. janvārī, varēja gūt plašu un pilnvērtīgu pārskatu par nodokļu un grāmatvedības pasaulē notiekošo.

«BILANCES AKADĒMIJA» PIEDĀVĀ

E-semināri un kursi februārī

Abonenti var lasīt žurnāla nozīmīgākos rakstus arī portālā BilancePLZ, saglabāt tos ar grāmatzīmi savā portāla profilā, sašķirot pa mapēm, kas izveidotas pēc pašu ieskatiem un šķirstīt žurnāla līdz šim izdoto numuru arhīvu.

BILANCES E-žurnāli un ARHĪVS

Pierakstīties
Paziņot par
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Skatīt visus komentārus

IEVADKOMENTĀRS

Maija Grebenko: Kārtējais jaunais gads. Diemžēl jau otro gadu neredzam cits citu klātienē. Katrā ziņā arī tiem, kuri nepiedalījās videokonferencē, informācija sniegta šajā numurā mūsu žurnālista Ikara Kubliņa atreferējumā. Neskatoties uz grūtībām, Latvijas ekonomikas nākotne izskatās pietiekami cerīga. Ceru, ka mūsu lektoru sniegtā informācija noderēs darbā, turklāt tai var uzticēties, jo to snieguši atzīti profesionāļi savā jomā. 

NUMURA INTERVIJA

Ikars Kubliņš intervē Finanšu ministrijas valsts sekretāres vietnieku nodokļu, muitas un grāmatvedības jautājumos Ilmāru Šņucinu: Nodokļu politikas atbildes ekonomikas izaicinājumiem. Kopumā situācija ekonomikā uzelpot vēl neļauj, jo līdzšinējiem ar Covid-19 pandēmiju saistītajiem izaicinājumiem klāt nākuši jauni, kas saistīti ar inflāciju un ģeopolitisko spriedzi. “Šobrīd galvenie Latvijas ekonomiku ietekmējošie procesi ir globāla, nevis lokāla mēroga procesi.

NODOKĻI

Linda Puriņa: Izmaiņas gada ienākumu deklarācijā. Gada ienākumu deklarācija, kuras aizpildīšanas kārtība noteikta MK 30.10.2018. noteikumos Nr. 662, piedzīvojusi izmaiņas – paredzēta kārtība, kādā to jāaizpilda profesionāliem sportistiem, saņemot algotā darba ienākumu no profesionālā sporta, saimnieciskās darbības veicējiem, saņemot samaksu par intelektuālo īpašumu, remigrējušiem diasporas locekļiem, piemērojot ārvalstu pensionāra neapliekamo minimumu. Inese Helmane: Patentmaksātājiem jāizvēlas cits saimnieciskās darbības nodokļu režīms. No 2022. gada vairs nevar maksāt patentmaksu no saimnieciskās darbības. Patentmaksas iespēja ir saglabāta tikai dažām nodokļu maksātāju grupām. Turpmāk saimnieciskās darbības veicējiem ir jāizvēlas kāds no citiem nodokļu maksāšanas režīmiem.

GRĀMATVEDĪBA

Inese Helmane: Kas jādara, lai saņemtu ārpakalpojuma grāmatveža licenci. Grāmatvedības likumā, kas stājās spēkā 2022. gada 1. janvārī, ir noteikts pārejas periods, līdz kuram ārpakalpojuma grāmatvežiem ir jāsaņem licence. Tiesības sniegt grāmatvedības pakalpojumus bez licences saglabājas līdz 2023. gada 1. jūlijam. Aivars Droiskis: Krājumu uzskaite grāmatvedībā. Apskatītas praksē visbiežāk sastopamo krājumu (izejvielas, pamatmateriāli un palīgmateriāli; gatavie ražojumi un preces pārdošanai) uzskaites metodes un atsevišķu nozaru uzņēmumu specifiku krājumu uzskaitē grāmatvedībā – tirdzniecībā, celtniecībā, sabiedriskajā ēdināšanā, ārstniecības iestādē. Līdzīgi jārīkojas arī citu nozaru uzņēmumos. Visos gadījumos krājumu uzskaites un to izlietojuma kārtība jāiekļauj uzņēmuma grāmatvedības politikā. Ilvija Ozoliņa: Mazvērtīgs vai mazas vērtības inventārs? Problēma, kāpēc grāmatvežiem jautājums par mazvērtīgo inventāru dažkārt sagādā galvassāpes, ir tā, ka neviens normatīvais akts nerunā par tādu terminu kā “mazvērtīgais inventārs”

FINANSES

Laila Kelmere: Aktualitātes budžeta iestādēm gada pārskata sagatavošanā. MK noteikumos Nr. 344 «Gada pārskata sagatavošanas kārtība» iepriekšējā gadā bija grozījumi divas reizes. Ar tiem iestrādātās un precizētās normas bija jāpiemēro jau no 2021. gada. Ar minētajiem grozījumiem ieviestas vairākas labas lietas, kas nedaudz samazinās darba apjomu, sagatavojot 2021. gada pārskatu.

ATBILDES UZ JAUTĀJUMIEM

Maija Grebenko: Nodokļi, ja autors ir pensionārs. Ja valdes loceklis ir gan darba ņēmējs, gan dalībnieks. Nemateriālo līdzekļu norakstīšana. Vidējā izpeļņa pēc atstādināšanas no darba.  Ilvija Ozoliņa: Par «vecā» debitora norakstīšanu. Diemžēl atbildes uz lasītāju jautājumiem ne vienmēr ir atrodamas vienuviet kādā normatīvajā aktā. Grāmatvežiem bez attiecīgas pieredzes dažreiz ir grūti pieņemt lēmumu jautājumā, ar kuru viņš vēl nebija sastapies. Īpaši tas izpaužas brīžos, kad notiek kārtējā nodokļu reforma un problēmas atrisināšana saistīta ar grozījumiem dažādos normatīvajos aktos.

NODERĪGI

Maija Grebenko: Grozīti MK noteikumi Nr. 827 «Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli». Ar grozījumiem noteikumos Nr. 827 ir svītrotas vairākas normas, savukārt tie ir papildināti ar jaunām normām un daži punkti izteikti citādā (aktualizētā) redakcijā. Lielākā grozījumu daļa stājas spēkā 2022. gada 1. janvārī.

BILANCES KONFERENCE 2022

Ikars Kubliņš atskatās uz Bilances konferenci «Aktuālākās uzskaites un finanšu pārvaldības problēmas un to risinājumi»: Lielās reformas aiz muguras, laiks slīpēt nianses. Kā ik gadu žurnāla Bilance konferencē, kas video tiešraides formātā notika 13. janvārī, varēja gūt plašu un pilnvērtīgu pārskatu par nodokļu un grāmatvedības pasaulē notiekošo.

«BILANCES AKADĒMIJA» PIEDĀVĀ

E-semināri un kursi februārī

Abonenti var lasīt žurnāla nozīmīgākos rakstus arī portālā BilancePLZ, saglabāt tos ar grāmatzīmi savā portāla profilā, sašķirot pa mapēm, kas izveidotas pēc pašu ieskatiem un šķirstīt žurnāla līdz šim izdoto numuru arhīvu. BILANCES E-žurnāli un ARHĪVS